25 Mart 2009 Çarşamba

İSTANBUL ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ'nde JAMESON ile...


Hayata farklı bakanların viskisi Jameson Irish Viski, geçtiğimiz ay gerçekleşen Dublin Uluslararası Film Festivali’nin ardından, hız kesmeden İstanbul Uluslararası Film Festivali’ne de sponsor oldu.

4-19 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin “Anılarına” başlıklı temanın sponsoru olan Jameson, sinema keyfini izleyicilerle paylaşıyor…

“Yüzüncü doğum yılını kutladığımız Elia Kazan, son bir yılda yitirdiğimiz Amerikalı oyuncu Paul Newman, Mısırlı yönetmen Yusuf Şahin ve Amerikalı yönetmen Sydney Pollack anısına…”

İyi seyirler…


VIVA ZAPATA

1952 Oscar En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu 1952 Cannes En İyi Erkek Oyuncu (M. Brando) 1952 BAFTA En İyi Yabancı Erkek Oyuncu (M. Brando)
Emiliano Zapata, Meksika'nın en saygın ulusal kahramanlarından, çiftçilerle Meksikalı yerlilerin özgürlüklerini ve toprak haklarını aramak için başlayan 1910 devriminin öncülerindendir. Senaryosunu John Steinbeck'in yazdığı bu biyografik filmde Zapata, romantik, idealist, alaycı, inatçı ve karizmatik bir önder olarak tasvir ediliyor. Viva Zapata!, 1900'lerden başlayarak Zapata'nın köyde geçen çocukluğunu, erkek kardeşi Eufemio ve silah arkadaşı Pancho Villa ile birlikte dönemin gaddar başkanı Porfirio Diaz'a başkaldırışlarını ve ölümünü anlatıyor.
Yönetmen
Elia Kazan
Oyuncular
Marlon Brando, Anthony Quinn, Alan Reed, Jean Peters
ABD, 1952
35 mm / Siyah-Beyaz / 113'
İngilizce-İspanyolca; Türkçe altyazılı
NC 18 Ct. 11.00 A 19 Pz. 11.00

KIZGIN DAMDAKİ KEDİ – CAT ON A TIN ROOF

Oscar'a yedi dalda aday gösterilen, yalan dolan, rekabet ve riyakârlıktan felce uğramış Güneyli bir ailenin etkileyici, duygusal gerilimlerle dolu ve sürükleyici hikâyesi, Tennessee Williams imzalı bir Broadway oyunu uyarlamasıdır. Bu müthiş film, yalnızca Elizabeth Taylor'ın cinselliği havada asılı kalmış, şehevî, tutkulu "Kedi" Maggie yorumuyla değil, aynı zamanda Paul Newman'ın Maggie'nin alkolik, iktidarsız, ilgisiz ve itilmiş kocası Brick rolünü canlandırırken gösterdiği eşsiz performansla da zihinlere kazındı. Maggie, Brick ve erkek kardeşi Gooper'ın, ölüm döşeğinden herkese hükmeden babaları Big Daddy'nin evinde verdikleri gerilimli iktidar mücadelesi, filmin özünü oluşturuyor.
Yönetmen
Richard Brooks
Oyuncular
Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives
ABD, 1958
35 mm / Renkli / 108'
İngilizce; Türkçe altyazılı
A 4 Ct. 11.00 NC 11 Ct. 11.00

ATLARI DA VURURLAR – THEY SHOOT HORSES, DON’T THEY?

1969 Oscar En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (G. Young)1970 Altın Küre: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (G. Young) 1971 BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (S. York) 1969 New York Film Eleştirmenleri Birliği: En İyi Kadın Oyuncu (J. Fonda) 1969 ABD Ulusal Sinema Kurulu: İyi Film
Dokuz dalda Oscar adayı olan film, haftalarca süren ve para kazanmanın popüler bir yolu olan dans maratonlarının düzenlendiği Büyük Buhran döneminde geçmektedir. Jane Fonda'nın canlandırdığı Gloria, Robert'la çift olup 1.500 dolarlık ödülü kazanmaya kararlıdır, ancak sömürü sınır tanımaz. Ödül, uğrunda ödenen bedele değecek midir?
Yönetmen
Sydney Pollack
Oyuncular
Jane Fonda, Michael Sarrazin, Suzannah York, Gig Young
ABD, 1969
35 mm / Renkli / 120'
İngilizce; Türkçe altyazılı
A 11 Ct. 19.00

SESSİZLİK LÜTFEN…ÇEKİM VAR – SHOOT HANSAWWAR

Büyük Mısırlı ustanın otuz altıncı uzun metrajlı filmi, 2007 yapımı son filmi Keşmekeş'ten iki önceki filmiyle. Dünyanın en saygın Arap sinemacısı Yusuf Şahin, şöhret olmak hakkındaki bu eğlenceli müzikal dramın ya da dramatik komedinin hem yönetmeni hem de senaristi. Film, zengin oyuncu ve şarkıcı Melek'i anlatıyor. Oyuncu olmak isteyen doktor Lamei, hem Melek'e hem de kızına kur yapar, ama asıl amacı Melek'in para ve şöhretini kullanmaktır. Melek bu fırsatçı adama âşık olunca Melek'in senaristiyle yönetmeni işe karışır, ama bu durum kariyerini olumsuz etkiler.
Yönetmen
Yusuf Şahin
Oyuncular
Latifa, Ahmed Bedir, Ahmed Wafik, Magda El-Khatib
Fransa-Mısır, 2001
35 mm / Renkli / 102'
Arapça-Fransızca; İngilizce ve Türkçe altyazılı
B 5 Pz. 21.30 R 7 Sa. 11.00

DETAYLI BİLGİ İÇİN: http://www.iksv.org/film/program.asp adresini ziyaret edebilirsiniz.