7 Aralık 2010 Salı

Bir İngiliz Türkiye'de...




BEEFEATER GIN, İngiltere'nin gururu, Londra'nın ikonlarından kabul edilen bir içki markası. 1820'den beri Londra'daki damıtım evinde üretiliyor (şehirde üretilen tek uluslararası marka). Dünyanın farklı bölgelerinden elde edilen egzotik bitkilerin harmanlanarak alkolle buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Biraz klişe olacak ama bu sağlam markanın arkasında inanılmaz bir ekibi var. En başta "master distiller"ı ve marka sözcüleri, ayrıca global pazarlama ekibi ve Türkiye'deki takım. Bu ekip ne mi yapıyor? Beefeater Gin'in tüm ülkelerde hakettiği yeri bulması için yaratıcı çalışmaları yönetiyorlar.
İlk brief geldiğinde, birkaç örnek de paylaşıldı bizlerle. Amaç bu "Londra markası"nı, başka Londra değerleriyle, sembolleriyle entegre bir şekilde tanıtmaktı. İspanya atlı koşularını tema olarak almış, Yunanistan İngiliz Rock müziğini... Türkiye'de ise farklı bir strateji çizdik. İngiliz modası ile Beefeater'ı anlatmak istedik.
Dünyayı baştan keşfetmedik aslında ama kendi yorumumuzu kattık diyebiliriz. Duyduk ki, marka İngiliz tasarımcı Jonathan Saunders'a sponsor olmuş. Biz de İngiliz modasını anlatan bir proje gerçekleştirirken Saunders'le de işbirliği yapalım dedik. Ama esas fikir Türkiye'de bir modacıyla özel bir koleksiyon hazırlamaktı. Parçaları yavaş yavaş birleştirdik.
Türkiye'de işbirliği yapmak istediğimiz modacı, genç Zeynep Tosun'du. Tasarımları, tarzı, dünyası Beefeater'a çok yakındı. Dedik ki "Zeynep gel Londra Moda Haftası'na gidelim, Londra'yı gezelim, sana Beefeater'ı anlatalım, tanıtalım, sen de bize bir koleksiyon hazırla, hatta yetinmeyelim, bu hazırlık sürecinde Jonathan Saunders da sana mentorluk yapsın". Zeynep bu fikre bayıldı. Önce Londra Moda Haftasına gittik. Londra'ya gitmişken Beefeater damıtım evi, tesisi gezdik. Markanın özelliklerini, geleneksel özelliklerini nasıl günümüze taşıdığını gördük. Kokteyller içtik, yapmayı öğrendik... Aynı zamanda koleksiyon konusunda fikir topladık. Defileler, mağazalar, ikinci el mağazalar, sokaklar...
Dönüşte Zeynep heyecanla koleksiyonunun ilk hazırlıklarını yaptı. "Brit, Pop, GlamRock..." esintilerle Londra sokak modasını da yansıtan koleksiyonun eskizleri çıktı ortaya. Sonra hop tekrar Londra'ya, Jonathan Saunders ile buluşup fikir alışverişi yapmaya...
Sonuç olarak ortaya çıkan koleksiyon "Forever London Beefeater by Zeynep Tosun"u Temmuz ayında lanse ettik. NuPera'da moda ve tasarım dünyası ilk önce özel bir sunum ve partiyle tanıştı kıyafetlerle. Ardından da Midnight Express'te satışa sunuldu.


Bu aşamada basının ilgisi oldukça yoğun oldu. Marka stratejisi, öncüsü olduğu trendler, Zeynep'le yapılan işbirliği ve koleksiyon farklı açılardan ele alındı. Biz Beefeater'ı çok sevdik. Londra'yı Beefeater ile daha çok sevdik.
Londonized projelerimiz devam edecek!